2023 års Adamsonvinnare!

Adamsonstatyetter

Vid Svenska Serieakademins prisutdelning på bokmässan i Göteborg idag tillkännagavs vinnarna av 2023 års Adamsonpriser. Två Adamson-statyetter och tre diplom “till trägna arbetare i den svenska seriens örtagård” delades ut. Prisutdelare var Serieakademins president Sture Hegerfors och för presentationen av pristagarna svarade akademiledamoten Pidde Andersson.

2023 års internationella Adamsonstayett 

Trina Robbins

TRINA ROBBINS, USA

För en storartad och banbrytande insats inom seriekonsten, där hon synliggjort kvinnorna i seriehistorien. Trina Robbins är en pionjär inom den amerikanska undergroundserien, och har inspirerat läsare och tecknare under decennier. Som konstnär, visionär och feministisk röst fortsätter hon skapa ringar på vattnet i seriebranschen.

2023 års svenska Adamsonstatyett

Mats Jonsson

MATS JONSSON

För lysande seriekonst, sin förmåga att skapa berättelser åt olika målgrupper och för en inflytelserik roll i svensk seriehistoria. Med ett unikt konstnärligt uttryck är Mats Jonsson en mästare på innehåll, och rör sig skickligt mellan självbiografisk vardagsrealism, historiska skeenden och skarpsynt satir.

Svenska Serieakademins diplom 1

Ola Hellsten

OLA HELLSTEN

För sin värdefulla gärning som enande kraft i Seriesverige, i arbetet med Serieteket och Stockholms Internationella Seriefestival. Med kärleken till serierna, sitt kunnande och ett oförtrutet engagemang, skapar Ola Hellsten en mötesplats för serieintresserade och sprider kunskap om seriekonsten.

Svenska Serieakademins diplom 2

HEDVIG HÄGGMAN-SUND

För sin talang som illustratör och arbetet med figurer som Bamse, Mamma Mu, Pelle Svanslös, Arkeologdeckarna och Enhörningen Aurora. Hedvig Häggman-Sund målar skickligt upp världar, färger och former som fångar läsarens fantasi. En konstnär med lyskraft som tagit plats i svenska barns bildvärldar.

Svenska Serieakademins diplom 3

JONAS SVENSSON

För sitt betydelsefulla och produktiva arbete inom svensk serieutgivning. Som en humorns och seriernas väktare utför Jonas Svensson ett ovärderligt och strävsamt arbete i steget mellan serietecknarens skapelse och den fysiska serien i läsarens hand.

Tack till Seriehörnan, Göteborg & Seriegalleriet, Stockholm, som sponsrat prisutdelningen!

Taggar: ,
Publicerad i Adamson-priset, Nyheter
3 kommentarer på “2023 års Adamsonvinnare!
 1. Carmen-L skriver:

  Very interesting info!Perfect just what I was looking
  for!?

 2. escape room skriver:

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found
  that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing.

  Cheers! Lista escape roomów

 3. Pehr Thermaenius skriver:

  Hej,
  Jag söker kontakt med er för att fråga om serien Alladins äventyr av Tage Sahlin.
  Bakgrund: Jag är med i en förening för dem som har gått på Karolinska gymnasiet. Tage Sahlin var teckningslärare där på 50-talet och 60-talet. Under flera år ritade och skrev han serien Alladins äventyr. Ett annat namn var Tusen och en natt. Jag har en kopia av en seriesida som var med i tidningen Karl-Alfred nr 2, 27 januari 1946 (jag vill gärna skicka sidan).
  Vi söker uppgifter om Tage Sahlin och hans serie. Kan ni hjälpa oss? Ingen uppgift är för liten för att vara intressant.
  Med vänliga hälsningar
  Pehr Thermaenius
  Pehr.thermaenius@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*